zondag 17 oktober 2010

De techniek van Escher


Escher had een sterke voorkeur voor technieken waarbij men met een zwart vlak begint en zwart weghaalt. Escher gebruikte dan ook houtsnede, houtgravure, lithografie en in mindere mate mezzotint. Tijdens zijn HBS-opleiding maakte hij ook enkele lino's.

Escher erfde van Jessurun de Mesquita een voorliefde voor houtsnede op langs hout, maar later gebruikte Escher ook houtgravure, omdat men hiermee gedetailleerder kon werken. Houtsnede zou echter voor Escher een veelgebruikte techniek blijven.
 
Zijn eerste lithografie maakte hij in 1929. In 1946 waagde Escher zich dan ook aan mezzotint, ook wel "zwarte kunst" genoemd. Mezzotint vergde echter te veel geduld en Escher zou in totaal slechts zeven mezzotinten maken.

Escher bezat een grote technische vaardigheid. Een voorbeeld hiervan is de prent Draaikolken, waarin afbeeldingen van rode en groene vissen het vlak vullen. 

In het begin was techniek belangrijk voor Escher, maar op een gegeven ogenblik was technische vaardigheid niet meer het hoofddoel. Escher wil dan de wonderlijke ideeën in zijn hoofd uitdrukken in prenten, en techniek is hiervoor slechts een middel.

Draaikolken, Escher 1952

Geen opmerkingen:

Een reactie posten