maandag 18 oktober 2010

De werken van Escher


Pas vanaf zijn veertigste maakte Escher "Escheriaanse" prenten. Hieronder volgt een opdeling van de onderwerpen die typisch zijn voor Escher. 

Regelmatige vlakvulling 

Met regelmatige vlakvulling bedoelt men een prent die volledig gevuld is met gelijkvormige figuurtjes die elkaar nergens overlappen.
Voorbeeld







Dag en nacht

Twee dimensies, of drie dimensies? 

Een voorbeeld hiervan is de prent Tekenen. Enerzijds lijkt het alsof Escher een afbeelding heeft gemaakt van een eerste driedimensionale hand, die een tweede, tweedimensionale hand tekent, anderzijds lijkt het alsof de eerste hand juist tweedimensionaal is, en getekend wordt door de tweede hand, die driedimensionaal is. Een ander voorbeeld is Prentententoonstelling, waarop een man naar een prent kijkt waarop hij zelf afgebeeld is.
Voorbeeld










Handen

Onmogelijke ruimtelijke objecten 

Dit onderwerp spreekt voor zich. Hierbij tekende Escher een Ruimtelijk figuur dat volgens wiskundige eigenschappen onmogelijk was
Voorbeeld











Villa

Perspectief

Escher had een voorkeur voor eigenaardige gezichtspunten. Deze prenten kun je vanuit 2 perspectieven interpreteren.
Voorbeeld









Vaas 

Oneindigheidsbenaderingen 

Deze prenten zijn allemaal regelmatige vlakvullingen, maar aan de randen worden de afgebeelde figuurtjes steeds kleiner, zodat er uiteindelijk schijnbaar oneindig veel figuurtjes afgebeeld zijn. 
Voorbeeld











Cirkellimiet

Simultane werelden 

Een voorbeeld hiervan is de prent Drie werelden; de drie werelden zijn: de bomen die weerspiegeld worden in de vijver, de bladeren die op de vijver drijven, en de vis die erin zwemt.
Voorbeeld











Drie werelden

Isometrische illusies

Het is soms niet duidelijk of iets juist dichtbij of ver weg is, zoals in het werk Hol en bol.
Voorbeeld









Hol en bol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten