vrijdag 15 oktober 2010

Het leven van Escher

In zijn jeugd was Escher de jongste zoon van waterbouwkundig ingenieur George Arnold Escher en Sarah Gleichman. De familie was afkomstig van Duitsland en telde toen al intellectuelen en andere kunstenaars zoals zijn jongere neef Rudolf Escher.

In 1903 verhuisde zijn familie naar Arnhem, waar Escher de HBS (hogereburgerschool) volgde. Hij was goed in tekenen maar verder was hij geen goede leerling. In 1919 ging Escher naar de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem.

In 1922 verliet hij de school. Van dan af reisde hij regelmatig naar Spanje en Italië. In Italië ontmoette hij Jetta Umiker, met wie hij in 1924 trouwde. Zij schonk hem drie zonen: George, Arthur en Jan.
Escher en zijn vrouw vestigden zich in Rome, totdat in 1935 het regime van Mussolini hem teveel werd. Hij verhuide naar Zwitserland waar hij in Château-d’Ex verbleef. Maar ook hier voelde hij zich niet thuis, in 1937 verhuisde hij naar Ukkel.
 
In 1941 verhuisde de familie naar Baarn in Nederland totdat hij in 1970 naar de Rosa-Spier-Stichting, een bejaardetehuis voor bejaarde kunstenaars, waar hij een eigen atelier had.

Hij overleed op 73-jarige leeftijd in Laren/Hilversum. Hij werd begraven in Baarn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten